Castell de Besora

El castell ha estat l’antic vincle entre els municipis que actualment formen el Bisaura, exceptuant Vidrà (havia estat sota la protecció del castell de Milany) i Sora (sota el domini del castell de Duocastella). Conegut des del 875, quan el comte Guifré el Pilós cedí les parròquies de Santa Maria i de Sant Quirze, al monestir de Sant Joan de les Abadesses com a dotació de la seva filla Emma. Actualment s’està treballant en la conservació dels elements arquitectònics i en la recerca arqueològic.

L’església romànica de Santa Maria, consagrada el 898 pel bisbe Gotmar a petició d’Emma, filla de Guifré el Pilós i abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses, es va reconstruir el s. XI sota la protecció del castell. Hi destaca un interessant campanar quadrangular de tres plantes i el porxo, probablement del s. XII. 

Mereix la visita tant pel seu valor arquitectònic i històric, com pel geogràfic. El sinuós sender per arribar-hi des de Santa Maria de Besora és de gran bellesa i la vista panoràmica des del cim és magnífica.

Imprimeix