Sant Vicenç de Torelló

La colònia de Borgonyà, declarada bé cultural d'interès nacional en la categoria de conjunt històric, és l’element patrimonial per excel•lència d’aquest municipi de la Vall del Ges. 

Coneguda com “els anlgesos”, va ser aixecada per l’empresa escocesa Coats el 1895 i es va convertir en la colònia més majestuosa de la conca del Ter.

En les visites guiades és possible conèixer l’essència de la vida a la colònia i descobrir els diferents espais com ara els habitatges, l’església, les escoles, la cooperativa o el casino, tots ells amb una arquitectura que recorda l’urbanisme nord-europeu. A Sant Vicenç també trobem la colònia de Vila-seca, construïda per industrials manlleuencs, la qual és un bon exemple dels paisatges associats a la industrialització del Ter. Al bell mig del nucli de Sant Vicenç trobem la bonica església romànica del s.XI. La visita guiada ens permetrà contemplar el presbiteri, el comunidor i pujar dalt del campanar del s. XII.

Durant el dissabte de rams a la plaça de l’església es balla el contrapàs llarg El divino, una de les coreografies més antigues de l'arc mediterrani. Aquest cant de Passió, recuperat des de l’any 1991, és l’únic contrapàs llarg que existeix i del qual es coneix la lletra i la música, una joia de gran interès cultural.

Informació visites a la colònia de Borgonyà:
Museu del Ter
Tel. 93 851 51 76
www.museudelter.cat

Informació visites a l'església romànica de Sant Vicenç:
Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló
Tel. 93 859 00 03
www.santvicens.org

 

Imprimeix